miercuri, octombrie 08, 2008

despagubiri RCA

In traficul din Bucuresti oricat de bine si de atent conduci scapi greu cu masina neatinsa, aici ma refer doar la zgarieturi. Din pacate exista altele si mai rele in care cei neatenti, cei care nu respecta sau nu stapanesc regulile de circulatie, adica vinovatii, trebuie sa plateasca. Pentru daune exista RCA, adica asigurare auto obligatorie de raspundere civila auto fata de terti. Acum... cred ca multi dintre voi nu stiati ca de multe ori cheltuielile cu repararea masinii nu sunt acoperite in totalitate de catre asiguratorul celui vinovat.

Exemplu: un prieten a fost lovit din spate in timp ce stationa la semafor, si pentru ca nu era de ajuns a fost impins si in masina din fata. Rezultatul: bara spate sparta, bara fata sparta, stopuri sparte, faruri sparte, plus altele. Factura de la service 120 de milioane, suma acoperita de asigurator 90 de milioane, restul si bataia de cap... nepretuite.
Explicatia asiguratorului este ca masina are o vechime mare (10 ani) si ca valoarea maxima de despagubire calculata de ei, conform legislatiei, este cea de 90 de milioane.

Concluzia: restul de 30 de milioane, ori ii platesti tu din buzunar, ori te judeci cu vinovatul accidentului ca sa ii plateasca el...

Ca un sfat, pot spune, ca cel mai bine e sa astepti, sa nu lasi masina la service, pana nu se intocmeste dosarul de la asigurator, cu tot cu devizul primit de la service-ul auto. Daca afli din timp valoarea pe care o acorda asiguratorul poti alege sa primesti banii, in loc sa ti se repare masina.

Niciun comentariu: